Dom Perignon P2 2002 0,75 (gaveæske)

På lager

2.995,00
PRISGARANTI
Kan du finde denne vare billigere i en dansk butik, matcher vi prisen.

Med lanceringen af de to nye begreber P2 og P3 markerer har man erstattet de frigivelser som tidligere gik under betegnelsen Oenotheque. Med P2 og P3 har man skabt den differentiering i frigivelserne der tidligere var svært gennemskuelig på trods af at man fra Dom Perignons side forsøgte sig med forskellige farvenuancer på etiketterne under Oenotheque konceptet.

P står for Plénitude og markerer de højdepunkter i enhver årgangs udvikling hvor intensitet og kompleksitet topper. Richard Geoffroy, tidligere Chef de Cave hos Dom Perignon, taler typisk om 3 plénitudes i Dom Perignons udvikling, hvor den første er opnået ved den første frigivelse typisk 8-10 år fra høståret. På dette tidspunkt sælges den største del af produktionen mens en mindre del forbliver i kælderen og lagrer videre uden at være degorgeret. Disse vine smages løbende af Geoffroy og hans team, og når de vurderer, at det næste højdepunkt er nået, degorgeres et antal flasker til frigivelse med angivelsen af et P2 på etiketterne, men en lille smule beholdes i kælderen med henblik på at kunne præsentere det ultimative højdepunkt: P3. Der frigives kun ganske få flasker P3 og det er ofte flasker som har ventet 30-40-50 år mens gærresterne beskyttede mod iltning og forstærker moussens dybe og cremede karakter men stadig med god syre til at støtte på den fortsatte rejse.

Geoffroy opsummerer forskellene således:

  • P1 is all about harmony
  • P2 is about energy
  • P3 is about integration and complexity

 

Høst
Det kontrastfulde klima i 2002 resulterede i et generelt tørt år. August var lunefuld med en del regn, mens September var uovertruffen på trods af enkelte tordenstorme. Det havde heldigvis ingen alvorlige konsekvenser for druene. Vind kombineret med varme resulterede i en god koncentration af druer, der varede helt frem til høsten d. 14. september. 

Modenheden er vidunderlig og minder en smule om 1982 og 1990. Den næsten eksotiske modenhed i Chardonnay druerne er et særligt kendetegn for denne vintage. 

Næse
Kompleksiteten er først og fremmest varm og gylden med orientalske og eksotiske noter: kandiseret frugt, marcipan, søde krydderier og frisk koriander. Når vinen har fået lidt ilt, udvikler noterne sig og bliver dybere, mørkere og alt i alt mere harmoniske. 

Palette
Smagene fremstår øjeblikkeligt tiltalende – luksuriøse, æteriske og livlige, en gennemgående kerne af frugt. Når indtrykket af modsætning mellem aroma og palette aftager, fremstår vinens sensualitet mere fyldig og dominerende. Det hele ender i en perfekt balance mellem noter af saltvand og lakrids 

Vinous
The 2002 Dom Pérignon P2 is wonderfully open in its aromatics, but a bit less giving on the palate, especially next to the regular release. Lemon confit, white flowers, mint and white pepper open up first, followed by hints of apricot, honey, chamomile and light tropical notes. Interestingly, the P2 is quite a bit less tropical than the original release. Chef de Caves Vincent Chaperon told me he thinks the original release shows more of a buttery character because of the combination of the ripeness of the vintage and the natural evolution of the wine post-disgorgement under crown seal, as opposed to the P2 which stayed much longer on its lees. It is hard to know if that is an exact explanation, but the reality is that the two 2002s are quite far apart stylistically.