Tequila

Tequila
9 vare(r)
9 vare(r)

Tequila stammer fra Mexico, og er bygget op omkring en klassisk brændevin. Tequila bliver lavet med blå agave, som vokser mange steder i Mexico, men ikke rigtigt i Danmark - Det skulle da lige være, hvis du har en til at stå i vindueskarmen, som man sagtens kan.

Måden tequila mere bestemt bliver lavet, er ved at koge og presse saften ud fra den blå agave, som efterfølgende gæres, og til sidst ender som tequila. Når den blå agave er ved at være moden, og klar til at blive kogt, ligner den meget en almindelig ananas, men den smager bestemt ikke lige sådan.

Alkoholprocenten på tequila ligger typisk på 40-50 %, men ligesom med alt andet spiritus, kan alkoholprocenten afvige en del, alt efter hvilken hvilken kvalitet, mærke, høst osv. du har købt. Alkoholprocenten svinger altså en del mere end vodka, som ofte ligger omkring 42 %.

Overordnet kan man dele tequila op i tre underkategorier, som sammen udgør de forskellige typer af tequila, der findes:

1) Tequila hvor der er brugt 100 % blå agave

2) Mixto er en form for tequila hvor minimum 51 % er blå agave

3) Mezcal er en form for tequila hvor der er brugt under 51 % blå agave

Som du måske har gættet, er den type tequila med 100 % blå agave den bedste, rent kvalitetsmæssigt, og derfor også ofte den dyreste version af slagsen. Dog kan man sagtens få tequila, der er lavet på 100 % blå agave, som ikke koster en bondegård.

En rigtig tequila bliver lavet i Jalisco regionen, mens for eksempel Mezcal godt kan blive lavet andre steder i landet.

Der findes både klar og farvet tequila. Den brune tequila får sin farve ved at der bliver tilsat karamel, og det gør bl.a. også at drikken bliver lidt mere blød, end den skarpe tequila man måske er vant til.

Hvis man tager udgangspunkt i den rene tequila, hvor der er brugt 100 % blå agave, kan man yderligere dele denne type op i fire forskellige kategorier:

1) Blanco/Silver er en tequila-type som er ulagret, og dermed giver en ren agave smag

2) Reposado bliver lagret på fad i 3-12 måneder på whiskey-fade

3) Añejo bliver lagret på fad i minimum 12 måneder

4) Ekstra Añejo bliver lagret i ekstra lang tid - Det er også Ekstra Añejo, der er de dyreste tequila. Disse tequilaer går hurtigt op i pris, og kan være lige så eksklusive som en lækker flaske vodka eller rom.