Historien bag rommen

10. September 2014

 

Historien bag spiritussen Rom er utrolig overset. Den har spillet en utrolig stor rolle i vores historie – både historisk og økonomisk. Det gør vi nu noget ved! Så vil du lære om historien bag rom, så læs med lige her på DeluxLife!

 

Det startede med Saccahrum officinarum

Rommen blev i gamle dage drukket af slaver, sørøvere og smuglere. Men kunstnere, musikere og bartendere. Før vi kommer for godt i gang med dem, skal vi dog lige se på ”Saccahrum officinarum”. Det er den plante, vi i dag kender som sukkerrørsplaten.

 

 

Saccahrum officinarum blev først dyrket på Ny Guniea tilbage 8000 år før Kristi fødsel. Men ved ikke helt, hvad man brugte den til dengang, men den blev med garanti ikke brugt til at lave rom. I Indien brugte de den dog til at lave en sød alkoholisk drik cirka 6000 år f. kr. Der gik dog et godt stykke tid, før at den egentligt rom, som vi kender den, kom frem.

 

Den rom vi kender i dag har en historie, der startede ordentligt tilbage i 1943. Tilbage i 1493 tog Colombus nemlig sukkerrørsbønder med til Hispaniola. Dette startede en kæmpe sukkerproduktion, der efter få år spredte sig til forskellige lande. Sukkeret blev dog først destilleret i 1655 på Barbados. Dengang gik man og prøvede sig af med at bruge melassen til at producere spiritus. Før at destillerede melassen, var det blot et spildprodukt fra sukkerproduktion.

Eftersom at de var forretningsmænd, ville de udnytte alt det de havde, og fandt hurtigt ud at der var penge at hente ved at destillere et spildprodukt. Dog var det stadig sukkerproduktionen, der var i fokus. Rommen smagte derfor utrolig dårligt. I England kaldte man rom for ”Kill-Devil”, eftersom at smagen var meget stærk og brændende. Og så havde rommen en skrækkelig lugt!

 

I starten blev rom kun drukket af slaver, hvor de finere folk drak brandy. Dengang var rom utrolig stærk, og langt stærkere end vi kender det i dag. Man brugte det derfor som bedøvelse. I begyndelsen af 1700 tallet var rom blevet noget finere og langt mere populært. Derfor importerede England hele 1000 liter rom, hvilket satte virkelig gang i romsalget. I 1800 tallet blev der, hvert år, importeret 9 millioner rom – kun til England! Dette tal er kun det officielle, og alt det rom der blev smuglet, har man endnu ikke tal på.

 

Rom var stadig ikke helt populært blandt de finere, hvorfor de hellere drak gin. Den Engelske middelklasse var dog meget glade for det, og de drak derfor meget store mængder rom. Det var dog ofte som en del af punch. Produktionen havde ikke udviklet sig siden 1500-tallet, men smagen var blevet bedre.

 

Midt i 1800-tallet begyndte man at forfine produktionen, sådan man brugte kedelsystemet, som vi også bruger i dag. Dette gjorde, at smagen blev langt bedre, og det blev desuden meget billigere. Desværre for rommen, begyndte whisky på dette tidspunkt at blive utrolig populært i England, og der blev derfor ikke drukket så meget rom.

 

I anden verdenskrig blev rommen dog utrolig populært! De amerikanske soldater blev utrolig glade for rom, og eftersom der ikke var mange andre varer, slog rommen igennem igen. Men rommen har en plettet fortid, og den ses derfor stadig lidt ned på sammenlignet med whisky og cognac.

 

Det var den korte historie bag rom! I kan se hele vores udvalg af luksus rom lige her.

 

Rom
Hurtig & Sikker levering
Prisgaranti på alle varer
Kundeservice 10:00 - 16:00
Top