Dom Perignon 2013

På lager

1.750,00
  • Køb 6 for 9.900,00 og spar 6%
ALTID SKARPE PRISER
Vi har de rigtige priser på de kendte brands.....

I begyndelsen af 2013 blev vinmarkerne udsat for en kold, våd vinter, efterfulgt af et særligt regnfuldt forår. Vinstokkene var to uger bagud lige fra begyndelsen af plantens livscyklus og nåede ikke at indhente denne forsinkelse. Knopperne dukkede sent op, og vinstokkene blomstrede først i slutningen af juli, hvilket forstyrrede dannelsen af drueklaser.

Disse lange måneder præget af et overskud af regn blev efterfulgt af en af de varmeste og tørreste somre i de sidste to årtier, hvilket igen hæmmede vinstokkenes fotosyntesen. Så bragte september mere kraftig nedbør, efterfulgt af østenvinde, der på mirakuløs vis holdt druerne sunde, indtil de blev plukket. Høsten begyndte den 28. september og varede til den 15. oktober. Smagen på druerne afslørede en lovende balance mellem en god fyldig smag takket være det sommerlige vejr og en syrlighed, der er typisk for senhøstårgange.

Resultatet af de to modpoler med meget nedbør med en periode med tørke imellem varierede afhængigt af det specifikke terroir, hvor de fleste af vinmarkerne nyder godt af kalkholdige jorde, der fungerer som en buffer for vandet og Dom Pérignon’s Grands Cru’s og Premiers Cru’s vinmarker blev skånet.

Chardonnay druerne kommer fra Côte des Blancs og de afslørede således deres fulde pragt og udtrykte den rene elegance, der kendetegner denne drue.

Mere tilbageholdende var Pinot Noir fra Montagne de Reims med en præcis syre og en tydelig fasthed, der bidrager med blid rundhed.

Årgang 2013 fremhæver således den dobbelte dimension af Dom Pérignon’s kreative indsats. Den første er at samle de komplementære og modsatrettede aspekter af 2013, nemlig fyldig- og syrlighed. Her ligger det kreative element, der løfter balancen mellem de forskellige smage. At skabe disse kontraster er det, der præcist viser perspektivet for 2013 årgangen.

Duften
Den blide og runde duft folder sig ud som en paraply af farver. Det grønne af eukalyptus, mynte og vetiver, det gul-orange af mirabelle blommer, abrikos og appelsinblomst, det brune af peber, kardemomme og lakridsstænger og til sidst sølvfarvet saltvand og ristede mørke nuancer.

Smag
Mundfølelsen er elegant og udtrykker sig med præcision. Smagen er giver stor mundfylde. Den raffinerede og silkebløde tekstur bliver mere markant med tiden. Afslutningen er domineret af en saltholdighed, der efterlader en dyb eftersmag.

Skabelsen af 2013-årgangen afslører forskellen mellem Pinot Noir og Chardonnay, mellem syre og fylde. Den præcise og elegante duft blomstrer i en ekstremt delikat aromatisk balance med tre nuancer: først citrus, derefter en mere moden frugt og til sidst krydderier.

Dom Pérignon laver kun vintagechampagne, og hver årgang er en kreation, som er enestående og unik. Den udtrykker både årets karakter og Dom Pérignons stil. Plénitude 1 er indbegrebet af harmoni. Efter mindst 8 års bearbejdelse i kældrene frigives vinen.

Bouqueten er først kompleks og emmer af hvide blomster og mynte, efterfulgt af mere krydrede noter som røg og hvid peber. Der er fuldstændig balance mellem næse og gane. Frugten er udtalt og klar, og syren er bemærkelsesværdigt flot integreret.  
En Champagne som aldrig skuffer.

Robert Parker
Disgorged in October last year, the 2013 Dom Pérignon is a lovely wine, defined by the long, cool growing season. Offering up aromas of crisp stone fruit, tangerine oil, buttered toast, pear, almonds and clear honey, it's medium to full-bodied, ample and seamless, with bright acids and a pillowy, enveloping profile, concluding with a long, saline finish. Vincent Chaperon recalls that shatter at fruit set moderated yields and that a drying east wind in the weeks before harvest helped to maintain the good sanitation necessary to wait to pick at full maturity.

Dom Pérignon laver legendarisk champagne, som er kendt verden over. Dette med god grund, for her går man ikke ned på kvaliteten, og derfor produceres der kun nye flasker de år, hvor druerne er helt ideelle, og hvor høsten har haft de bedste betingelser. Dom Pérignon byder udelukkende på vintage champagne, dvs. at champagnen fremstilles af høsten fra et enkelt år. Champagnehuset Moët & Chandon ejer Dom Pérognon, som er husets top cuvée. Den første produktion af Dom Pérignon fandt sted i 1921, og blev frigivet i 1936.

Dom Pérignon er opkaldt efter munken Dom Pierre Pérignon, som i 1700-tallet levede i klostret i byen Hautvillers i Champagne-regionen. Mange tror fejlagtigt, at munken ”opdagede champagne”, hvilket dog er en overdrivelse, da metoden til at fremstille champagne var kendt før hans tid. Han spillede dog en central rolle i forbedringen af vine i Champagne i hans tid. Champagnefremstillingen som vi nogenlunde kender den i dag, blev dog først rigtigt udviklet i begyndelsen af det 19. århundrede, hvor en række opfindelser og forbedringer i fremstillingsmetoden fandt sted.

Hver årgang af Champagnen er helt unik, men er altid lavet på et blend af Pinot Noir og Chardonnay. Dom Pérignons Champagne har et fantastisk modningspotentiale. Man bruger udtrykket ”P1, P2 og P3” til at beskrive, hvor længe denne modningsproces har stået på. P står for Plénitude og markerer de højdepunkter i enhver årgangs udvikling hvor intensitet og kompleksitet topper.
Richard Geoffroy, tidligere Chef de Cave hos Dom Pérignon, taler typisk om 3 plénitudes i Dom Pérignons udvikling, hvor den første P1 er opnået ved den første frigivelse – typisk 8-10 år fra høståret. På dette tidspunkt sælges den største del af produktionen, mens en mindre del forbliver i kælderen, og lagrer videre uden at være degorgeret. Med den ekstra tid, øges den indre aktivitet i flasken, og gæren overfører sin energi til vinen.
Disse vine smages løbende af Geoffroy og hans team, og når de vurderer, at det næste højdepunkt er nået, degorgeres et antal flasker til frigivelse med angivelsen P2 på etiketterne, mens en lille smule beholdes i kælderen med henblik på at kunne præsentere det ultimative højdepunkt: P3.
Der frigives kun ganske få flasker P3, og det er ofte flasker som har ventet 30, 40 eller 50 år, mens gærresterne beskyttede mod iltning og forstærker moussens dybe og cremede karakter, men stadig med god syre til at støtte på den fortsatte rejse. Geoffroy opsummerer forskellene på Plénitude således: P1 is all about harmony, P2 is about energy, P3 is about integration and complexity.

Med Dom Pérignon får du altid helt fantastisk champagne, som aldrig skuffer og som helt sikkert byder på en uforglemmelig smagsoplevelse.