Sådan smager du en cognac

10. September 2014

Når det kommer til cognac, er et af de vigtigste spørgsmål; Hvordan smager man cognac?

 

Det kan måske virke meget kompliceret, hvis du er ny til cognac, men frygt ikke. Det bliver nemmere og mere naturligt, i takt med at man vænner sig til det. Hvad siger farven om den? Hvor længe skal den være i glasset? Skal man snurre det rundt i glasset?

 

Der kommer mange tanker gennem hovedet, når man skal drikke en cognac, men frygt ikke. Vi gennemgår alt dette og meget mere lige nu.

Øjet

Først kommer øjet. Snur glasset rundt og se på ”gardinerne”. Det er alkohollen, der bliver på siden af glasset. Jo blødere gardinerne ser ud, jo mere kompleks er cognacen. Se også efter om cognacen er lys eller mørk. Selve farven siger ikke helt vildt, eftersom at mange bruger karamel til at farve cognacen. Det giver dig alligevel et fingerpeg om, hvor gammel den er, da cognac bliver mørkere med alderen.

 

Duften

Nå kommer vi til duften. Tag glasset op til næsen, og duft til den. Tænk over, hvad du kan dufte. Er det noter af vanilje, nogle stærke dufte, krydderier? Duften af blomster og frugt indikerer ofte nogle lidt yngre cognacer, hvor at nogle ældre cognacer dufter mere skarpt. Vanilje og nøde-dufte optræder ofte, hvis man dufter godt efter.

 

Smagen

Nu kommer vi til at smage på cognacen. Man drikke ikke cognac, man sipper og smager den. Dette gør man for at smage alle de forskellige nuancer i sin cognac. Tungen har flere forskellige smagssanser, og du vil sikre dig, at du får stimuleret alle disse sanser. Start med at smage efter sødmen, så efter bitterheden og til sidst efter salt- og surheden. Læg også mærke til, hvor længe hver smag varer, og hvor velafbalanceret smagen er.

 

Lad cognacen ånde

Der er en gylden regel indenfor for cognacsmagning. Du skal lade cognacen ånde mindst 30 sekunder for hvert år den er. For eksempel skal en X.O Cognac på 20 år ånde i mindst 10 minutter, før du smager på den. Så sikrer du dig, at cognacen får alle sine smagsnuancer frem, og du derved får den fulde oplevelse af den.

 

Forskellige smage du måske bemærker

 

Frugt: I flere yngre cognacer (ældre end V.S.O.P eller ældre end 8 år), vil du kunne finde noter af frugt. Det er typisk smage som citron, appelsin, abrikos, æble eller fersken.

 

Blomster: Mellemgamle cognacer (ældre end 14 år) har ofte noter af blomster. Det er typisk roser, hyldeblomst og noget honning. Noter af lavendel kan du også ofte finde i en mellemgammel cognac.

 

Krydderier: Du kan ofte finde noter af nødder, kaffe, ingefær, kokos eller kanel i nogle ældre cognacer (ældre end 20 år). Nogle cognacer kombinerer endda frugt og blomster smage med nogle af disse krydderier for at skabe en helt speciel smag.

 

 

Dette var en kort guide til, hvordan du smager en cognac, og hvad du skal lægge mærke til. Lad os endelig vide, hvad du synes om den!

Hurtig & Sikker levering
Prisgaranti på alle varer
Kundeservice 10:00 - 16:00
Top