Forskellen på champagne og mousserende vin

31. August 2014

Ved du hvad forskellen på Champagne og mousserende vin er?
Rigtig mange bruger betegnelsen Champagne om for eksempel en mousserende vin fra Tyskland. Men hvad kenderegner egenligt en ægte Champagne, og hvad kendetegner de mange mousserende vine? Er er nogle af vores bedste bud. 

Champagne
En ægte Champagne kommer selvfølgelig fra Champagnedistriktet beliggende i det nordøstlige Frankrig. I Champagne dyrkes 3 druesorter, Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonay. De 2 Pinot sorter er blå druer, Chardonay er grøn. Champagne har et tryk på omkring 6 atmosfære. Normalt opgives der ikke årgang for Champagne, men nogle af de bedre producenter laver i visse år en "vintage" (årgangschampagne). Vintage anses for at være de bedre Champagner, og de tåler og udvikler sig ved lagring langt bedre end de almindelige "non-vintage" typer.

Boblerne

1. Den traditionelle metode
I Champagne opnås kuldioxiden i vinen ved at man til den færdiggærede vin tilsætter en "dosage". Dosage er en lille del meget sukkerholdig vin. Sukkeret i denne blanding gæres under tryk på den enkelte flaske, og skaber dermed kuldioxiden og boblerne i champagnen. Denne metode kaldes populært "metode Champenoise", men efter et EU dekret er metoden nu omdøbt til "metode traditionelle". Dette er en meget arbejdskrævende proces, og der sikres en god kontakt mellem bærmen og gærcellerne, dette er med til at give meget fyldige og aromatætte vine.

2. Andengæring på tanke
Dette er den metode der kommer tættest på den traditionelle metode. Andengæringen sættes ved hjælp af en sukkerholdig vin i gang på store gæringstanke, og den mousserende vin gærer færdig under tryk. Der er god kontakt mellem bærmen og gær ved denne metode. Der findes nogle metoder på tankanlæg, hvor bærmkontakten er noget mindre, og vinene bliver mindre komplekse. 

 

Tilsætning af kuldioxid
I princippet som at lave sodavand. Her tilsættes kulsyreboblerne til vinen. Boblerne i vine lavet på denne måde er ikke så holdbare, og typisk bliver de hurtigt "dovne". En metode der anvendes til de billige typer af mousserende vine.

Sødmegradder
Nedenstående de termer der anvendes for Champagne.
Brut - meget tør
Sec - tør
Demi sec - halv sød
Doux - sød

 

Forskellen på champagne og mousserende vin

Hurtig & Sikker levering
Prisgaranti på alle varer
Kundeservice 10:00 - 16:00
Top